снимка: Didier Descouens, УикипедияЗа да се пази екосистемата и културното наследство.Решението

...
снимка: Didier Descouens, УикипедияЗа да се пази екосистемата и културното наследство.Решението
Коментари Харесай

От днес е забранено на големите туристически кораби да влизат в лагуната на Венеция

снимка: Didier Descouens, Уикипедия

За да се пази екосистемата и културното завещание.

Решението поставя завършек на години разногласия и политически съмнения, като управляващите в този момент слагат настояванията на хората и културните институции над тезите на пристанищните служащи и туристическата промишленост. Според мнозина обаче, борбата още не е завършила.

Забранява се навлизането на кораби над 25 хиляди тона в плиткия канал Джудека, който води към площад Сан Марко.

Круизните лайнери нормално тежат четири пъти повече. Техните съперници настояват, че тези " плаващи хотели " подвигат огромни талази, а по този начин се подкопават основите на града, който е честа жертва на наводнения.

Преди решението за възбрана на огромните кораби ЮНЕСКО предложи да добави Венеция в листата на застрашените обекти на международното културно завещание.

" ЮНЕСКО свърши добра работа през годините, осведоми света за фрапиращ факт. Големите кораби в лагуната или в канала Джудека замърсяват, унищожават, основават проблеми от туристическа позиция, и вършат невероятно да се живее в града ", съобщи Марта Канино от Движение " Без огромни кораби ".

Окончателната развръзка обаче може би следва. В предишното Рим неведнъж е приемал закони за ограничение достъпа на тежки кораби до лагуната, само че още няма различен кей. Изграждането на докове в индустриалното пристанище на близката Маргера занапред следва, а заетите на врата във Венеция се притесняват от загуба на занаят.

" Венеция е най-голямото италианско пристанище и едно от най-големите в Европа. Това значи, че туристите потеглят отсам и се връщат, освен това освен директно като през други пристанища. Американци, азиатци, европейски туристи идват във Венеция няколко дни по-рано, отсядат в града, хранят се в локалните заведения за хранене и едвам тогава потеглят за круизните кораби. Това са доходи освен за круизите, само че и за туризма като цяло ", съобщи заместник-кметът на Венеция Андреа Томаело.

Лобито на морския превоз в Италия упреква държавното управление, че слуша ЮНЕСКО, само че подценява локалните поданици и предприемачи.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР